29 november 2015 Nationale Hannie Schaft Herdenking 70 jaar
HANNIE SCHAFT HERDACHT.

Hannie Schaft was niet laf.
Hannie Schaft knalde onze vijanden af.
Hannie Schaft verdient lof.
Hannie Schaft vocht tegen de mof.
Hannie Schaft had lef.
Hannie Schaft leeft.
Vrouwenkoor Malle Babbe mag weer een muzikale bijdrage leveren aan de herdenking van ‘onze’ verzetsheldin Hannie Schaft. Een traditie voortgekomen uit de verschrikkingen van de Tweede wereldoorlog. De Holocaust, de honger, de horror, de angst. Nauwelijks te bevatten voor de generaties van daarna maar toch in stand gehouden door jonge mensen die het verhaal van ‘Haar met het rode Haar’ willen blijven vertellen. Een verhaal dat actueel blijft. Een verhaal van moed tegenover rampspoed.
Het is nu 70 jaar geleden dat Hannie in deze magistrale Bavo werd herbegraven zoals dat heet. Hoe mooi en sterk is het dan om vandaag te openen met het Koninklijk Haarlems Mannenkoor’ Zang&Vriendschap’ en het lied: 'Waar de blanke top der duinen..’ zoals dat 70 jaar geleden hier ook klonk.
Het is een mooi beeld, de krasse mannen met hun pakken en oranje stropdassen onder leiding van een vrouwelijke dirigent die de boel strak leidt.
Muziek is onverwoestbaar. Ook als bepaalde componisten WOII niet hebben overleefd, klinkt hun ‘ Kaddish’ compositie hier nu indrukwekkend uitgevoerd door Irene Maessen, sopraan en Reinild Mees op de vleugel.
Verhalen zijn ook onverwoestbaar als ze doorverteld worden van generatie op generatie of opgeschreven bijvoorbeeld in een dagboek. Zo heeft Hans Keilson, de bescheiden schrijver die omtrent zijn 100e nog eens ‘ontdekt’ werd , via zijn dochter hier een beeldend verhaal achtergelaten over het angstaanjagende gejaag van de vijand, tot in details beschreven.
Dat het meisje met het Rode Haar velen geïnspireerd heeft om haar leven te vertolken blijkt ook uit de aanwezigheid van twee musical-sterren, Jim Bakkum en Roos van Erkel die de hoofdrollen spelen in de gelijknamige musical. Zij zingen een lied: 'Aan het einde van alles' en vertellen het verhaal op eigen wijze.
De hoofdrol ligt hier voor gastspreker Sybrand Buma die door zijn persoonlijke verhaal over zijn grootvader een relevante koppeling maakte met Hannie Schaft en deze tijd van angst en onzekerheid. "Ze waren één in hun strijd voor vrijheid en recht."
Want hoewel Hannie Schaft in tegenstelling tot Buma's grootvader een communiste was, zaten ze tijdens de Tweede Wereldoorlog beide in het verzet. Buma benadrukte dat tegenstrijdige politieke of religieuze visies geen barrière hoeven vormen voor het nastreven van een gemeenschappelijk doel: "Zo moet ook de samenleving van vandaag één front vormen tegen terrorisme, radicalisme en onverdraagzaamheid."
Daar is geen speld tussen te krijgen.
Want daar is ie weer: “Het gaat om wat je samen bindt, en niet om wat je scheidt’! En dat liedje geven wij onze kinderen dan weer mee.
Na Evgeniya Peschanskaya, top-violiste met blote rug (erg koud) die haar instrument virtuoos laat ‘huilen’ zijn wij aan de beurt voor ons korte maar krachtige optreden ter ere van Hannie Schaft.
Onze dirigent Leny van Schaik heeft haar handjes goed warm
gehouden onder een warme kruik en dat was ook hard nodig. We kunnen spreken van extreme omstandigheden qua gevoelstemperatuur in de Bavo. Ik stel voor dat ze daar fleece-dekentjes in de banken leggen zoals ze op terrasjes ook wel doen. Want het is mooi om op te treden in de Bavo maar je kunt wel beter je terminale ondergoed aandoen. Verder is dit natuurlijk van ondergeschikt belang.
Gelukkig kunnen we weer zingen met elkaar en de harten verwarmen, de zielen verlichten, de angsten te lijf gaan en onze gevoelens van onmacht over al die narigheid in de wereld vorm geven en met elkaar delen op een harmonieuze manier.
foto: Ad Schaap
We zingen de prelude van Chopin met onze stemmen als orkest zoals ze dat in het Jappenkamp hebben gedaan. De kracht van een lied blijft tot op de dag van vandaag voelbaar. Tot slot vertolkt ons ‘eigen meisje met het Rode Haar’ het ‘Hannie Schaftlied’ zeer indrukwekkend en maakt daarbij oogcontact met de vrouwen die het dichts bij Hannie Schaft stonden, haar kompanen in verzet Truus en Freddie Oversteegen.
Deze mooie mensen zou je de hele wereld toewensen.

RTVNH heeft een live uitzending gemaakt van deze herdenking.
Te zien op:
http://www.rtvnh.nl/gemist/tv/642