maandag 28 januari 2013













Brekend: Koningin Beatrix houdt vanavond toespraak vanuit Huis ten Bosch op Radio en Televisie. 

Daar blijf je voor thuis. Bovendien stormt het en staan de dijken op doorbreken.
Het is zoals het is. Het komt zoals het komt. Het gaat zoals het gaat.
We tellen het jaar 2013. Eind januari. Nu de ‘ It Giet Oan stress’ bekoeld is, volgt daar 'brekend' nieuws van de RVD. Dat het ijs gebroken is. De RVD is reuze goed in timing van nieuws. In de luwte, op een dood moment, als iedereen sluimert, genadeloos toeslaan. In ieder geval na het Lennaert Nijghfestival te Haarlem. Niet in een vakantieperiode. Voor Lech. Op een dooie maandag. Een dag dat het land gevangen zit voor de treurbuis omdat er toch niets gebeurt. De eerste dag dat de dooi intreedt.’ De dag dat de vorst aftrad.’ 
De vraag is nu. Is dit een zwarte bladzijde met een gouden randje of is het een gouden dag met een zwarte rouwrand. Want, hoe moet het nu verder met ons landje onder leiding van koning Alex. Onze Prins Pils. Onze vastgoed manager? Of komt hij als door God geroepen met de dreigende watersnoodramp. Daar heeft hij voor doorgeleerd . Kan de water manager ons redden als het water tot aan de lippen stijgt. Zal hij de weg wijzen naar de grote ark van Alex? En hoe moet het dan met Maxima. Dat is toch zorrigelijk. Zal haar papa er wel bij zijn met dit festijn.
Zullen er weer tranen rollen waar we vol op in zoemen.  Of komt ie als een ware Zorro tevoorschijn met een masker op een steigerend paard en leert hij Alex eindelijk eens echt zwaard vechten. Als hij tenminste niet uit zijn vliegtuig is gevallen.
Dat zijn van die gedachten die je op een dwaalspoor kunnen zetten. Want in deze bange uren tot aan de uitzending kan het nog alle kanten op. Gaat ze nu zeggen: "Ho jongens, lieve allemaal, ik stop ermee, het is mooi geweest? "Of gaat ze zeggen: "Ik heb altijd een pruik gedragen", en komt ze uit de kast daarmee, net als indertijd Marc Marie? Zet die cavia toch eens af. Heeft ze eigenlijk een bloedhekel aan de kleur oranje, en het volkslied. Of geeft ze toe dat ze al jaren epo slikt. Wat op zich niemand meer verbaast toch? Topsport is het, het land runnen en hoe houd je anders je hoofd boven water?
Gaat ze trouwen met de sultan van Brunei met zijn fraaie Ferrari's? Gaat ze de Groene Draak nu gewoon zelf betalen of gaat ze het over Friso hebben, aiai, het zal toch niet... te pijnlijk, te pijnlijk. De spanning stijgt. Wat dat toch doet met het land. Iedereen leeft mee met de Hare Majesteit. Ze heeft ook wel wat meegemaakt. Mag ze nu eens uitrusten. Met pensioen. Gaan we niet moeilijk doen over haar pensioen hè.
Al die jaren in de gouden kooi geleefd. Zwaar leven. Echt heel zwaar.En je gaat de dingen ook anders zien met ogen die gehuild hebben.
Wat zullen we haar missen. Bea, het is echt niet niks, de gesteven, gedreven  dame met de vriendelijke lachende rimpels. Het waren gouden tijden. In Burkina of mantelpak. Van alle markten thuis. Altijd in voor een stoelen dansje. Een koek hap een lint of een krans. De dame die er voor het land was. Ik geef het je te doen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten