donderdag 24 maart 2016


22 maart 2016, Antwerpen
Joop en Jessica zingen gewoon deur op de dag van terreur.

"Wij geloven in een geloof waar mannen niet de baas zijn
Een geloof waar mannen de baas zijn, daar geloven wij niet in."


Daar gaan we dan vol goede moed in de Kia naar Antwerpen op de dag die je wist dat zou komen.
De terreur is niet ver van onze deur. En hoe dichter bij hoe banger we worden. De radio staat aan en we horen Mark Rutte tutten: " We zijn in ons hart geraakt".
Niet dus. We zijn niet te raken in ons hart door zo'n stelletje losers.


Goed, we gaan dus optreden in Antwerpen en laten ons niet kennen.
We zijn natuurlijk wel een beetje bang want bij nadering van de grens is het zo stil op de weg dat we het gevoel krijgen dat heel België plat ligt.  We worden niet gecontroleerd. Kunnen zo doorrijden met onze verdachte gitaarkoffer.
"Waar wil jij liever heen, het Paradijs of de Hemel? Dat we wel hetzelfde kiezen . Het kan zomaar gebeurd zijn met je leven en dan is het wel prettig als je weet waar wij dan afspreken, dat we elkaar niet mislopen."
We kiezen voor de Hemel.
Antwerpen lijkt uitgestorven. Ideaal als je zo door kunt rijden. Het station is gesloten. De mensen zitten aan de buis gekluisterd en volgen het journaal. Wij ook op de radio.
Het café Rood Wit ligt er verloren bij. Uitbater Peter heet ons hartelijk welkom en is blij dat wij er zijn. Hij krijgt telefoontjes van mensen of het wel door gaat het optreden maar vindt dat het juist nu zeer op zijn plaats is.
We zijn strijdvaardig en van plan om de mensen een goede avond te bezorgen. Met liedjes die daar juist over gaan maar ook bevrijdend werken door de humor en liefde. Wat moeten we zonder.
Ik ben dus blij dat we dit kunnen doen. Joop pakt zijn gitaar uit op het biljart. Hier hangt de mooie oude sfeer van het groene laken en de rust van mannen met een pijp en het spel van de rood witte ballen. De voetbalclub hangt aan de muur. Hier praat met zachtjes.


Laten we beginnen met de lente! Laten we niet vergeten dat het lente is. Dus zingen we van jong leven in kleuren en geuren en vol van verwachting over een mooie toekomst die we ons niet laten afnemen.
Ook al zijn wij  'twee varkens op weg naar het abattoir en ze hielden zoveel van elkaar..de dood gaat ons niet scheiden.' Troost en vergeving daar gaat het om.
We zingen  " Dat gevoel van onmacht..het moet eruit zegt de therapeut, schiet het van je af! Deel dat."
We zingen het lied :" Islam and Freedom" over horen zien en zwijgen.

"Hearing what you like to hear
Seeing what you like to see
Speaking what you like to speak..Islam and Freedom."

Wat doen mensen toch in naam van de Heer, Allah of Mohammed voor een raar schietgebed.
Wij zingen ook: "Wij geloven in een wereld waar mannen niet de baas zijn."
En "Je hebt geen hersens nodig om de Heer te volgen."
Het publiek lacht is ontroerd en vrolijk door het programma. Ze zijn blij om hier te zijn, met elkaar en niet voor de treurbuis. Ze zingen mee:" Het gaat om wat je samen bindt en niet om wat je scheidt."

" De ene die heeft krullen, de ander die is kaal
En die daar komt uit Brussel en die dat is een Waal
Maar dat is niet belangrijk, de juf die zegt altijd
Het gaat om wat je samen bindt en niet om wat je scheidt!"


En België heeft een hele goeie aan hun premier: Charles Michel. We wensen hem veel kracht toe om in zulke omstandigheden de neuzen dezelfde kant op te krijgen. En grote neuzen hebben ze wel. Amaai.
 En we zingen over de hordeloper, die valt onder de categorie: Kansloze jongeren. En z'n ouders wisten het al: Dat het niks zou worden.
En "Voetbal is simpel, voetbal is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.". Wanneer leren ze dat nou eens.
En nu is Johan Cruyff ook al dood! Held!
Gelijk met J.C.
Perfecte timing.
Het zal  een mooie tv avond worden  met 'The Passion' en Cruyff. Hij is onsterfelijk. En we wachten op zijn opstanding met Pasen.

"  Je ken beter ondergaan met je eigen visie dan met de visie van een ander ."
Dat is dan weer een troostrijke gedachte. Ik wens iedereen die dood is een fijne Hemel toe en iedereen die leeft ook. Dat is logisch.

R.I.P

En Joop heeft het alweer voorzien: "Cruyff kwam terug, Cruyff ging weer weg, Maart kon niet erger.." (lied: 'Sex met dieren mag niet meer', koop die cd. (Voor Thea en Ben).
En zo is de cirkel weer rond.
Dass mann trotzdem lacht.
In je laatste jas zitten geen zakken.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten