zaterdag 7 maart 2015


Het Waanzinnig Boekenbal!
Amsterdam, 6 maart 2015


O wat zijn wij heden blij want wij zijn errrrbij!!
Je moet ervan houden maar dan heb je ook wat. Ik ben gek van vreugde.
Want zoals altijd: het gaat om de buitenkant. Hoe gaan we die versieren. Het begint bij een waanzinnige jurk,  die geen normaal mens ooit aantrekt behalve dan Mary in een serie als Downtown Abbey, waar ik dan persoonlijk weer heerlijk rustig van word. Maar dan zit je er aan vast. 
Die jurk. Want hij is uniek. Waar vind je zoiets! Dan moet ie passen, naadloos, op maat gemaakt , dan moeten er sieraden bij, een  jasje en een tasje voor de pillen en brillen, stralende  make-up schoenen die je niet ziet maar toch mooi moeten zijn waar je wel op kunt dansen en een kapsel dat de megalomane jurk nog beter tot haar recht doet komen .

Zo laat ik mij vangen in een soort dwangbuis. De jurk. De jurk is buitengewoon. Niet te hanteren. Elke stap geeft ongemak. Je moet ‘m van de grond zien te houden ,bij voorkeur elegant met een hand en de grootste zorg is wel: stapt er niemand op want dan HOP is het gedaan met het decolleté. Dan zakt de hele boel als een plumpudding in elkaar en sta je daar plompverloren.
  Hoe doet Maxima dat toch als ze weer eens een loper over moet, een trap van het vliegtuig bestijgt, in een skilift hangt, een muur beklimt en de koude wind haar kapsel molesteert. En dan heeft ze Willy ook nog om op te letten.
Joop heeft daar geen last van. Die trekt gewoon een mooie pandjesjas aan met bruine schoenen eronder, (Delfts), verwassen pet op z’n kop en een houtje-touwtjesjas, niks aan het handje.

We rennen de loper over. Worden ontvangen door een stelletje witte jassen. De Hi-ha-hulp-verleners waar ik zo’n hoge pet van op heb.
“Ik voel me wat onzeker,” kir ik.
De witte jurken zijn heel irritant. Ze doen debielen na op nare fluittonen. Ik vind het een vorm van discriminatie. Ik heb zin om ze te slaan.
Op de rotonde treffen we Freek de Jonge met zijn eigen Hel.
En hij probeert een gesprek te voeren met Joop, voor zijn doen Jaap, maar dat praat volkomen langs elkaar heen. Het is een warrig gesprek, zeg maar behooooorlijk gek. Geen vat op te krijgen. Het gaat over de Hordeloper. Uit de musical de Hordeloper. Dat gaat over een hordeloper. Iets op televisie. Maar dat hebben wij verdrongen. 
Youp is er ook en die zal het wel beter kunnen hebben met Freek en dan heb je dus soort zoekt soort. 


Want niets is zo erg als dat je er niet bij hoort. Dat willen we toch allemaal? 
Desnoods met Ajaxsjaal.
Wat dat betreft kan Joop wel helemaal door een deur met de grote vriendelijke reus vriend Chabot.
Chabot voor staatssecretaris!! roepen wij vrolijk.
Altijd goed voor een schaterlach die er niet om liegt (klept).


Soms zegt Joop tegen mij als ik teveel klets, dat ik last van kleptomanie heb. En dat is ook zo. Maar nu klap ik uit de school.
Ha daar loopt Ad Visser!!


De naam is goed! Maar hij schijnt te zweven en heeft ook een boek geschreven. Voor mij is en blijft ie gewoon ‘Toppop Yeah!’ en mijn idool  zwoele Penny de Jager ineen. Zo leefde je van week naar week met Ad. Want, wat had Ad?! Dat was pas wat. Alleen wist ik niet dat Ad een pruik ophad. Zo zie je maar dat je haar gewoon goed moet zitten voor je zelfvertrouwen.
Je hebt ook kunstenaars die niet zo op de voorgrond hoeven maar het eruit tekenen. Je suis, je suis..wie? Het heeft er behoorlijk in gehakt bij de collegae. Stefan Verwey is een vakman in het schetsen van o.a. de eenzame schrijver/dichter. Prachtig! Meester Peter van Straaten met zijn ongeëvenaarde beelden loopt ook al naar de 80 en Joop maakt een praatje met hem. Fantastische generatie denk ik dan. Er zijn er al een aantal ten Hemel gevaren. Wij gedenken Driek van Wissen, die we hier beneden missen. Maar boven wordt het steeds gezelliger. Met drank zoveel je wilt zonder later dan een kater. 
Het voorprogramma begint en we zitten mooi op het tweede balkon daar waar die lui zitten die hier eigenlijk niet horen , de niet schrijvers. Achter ons zit lieve knuffel MM.H met dat stemmetje. Mijn vader kan daar niet tegen. Maar ik vind hem wel lief. En er zijn er meer die daar zo over denken.


Beter dan fonteinen vernielen in Rome. Het moet eruit zegt de therapuit.
En dan zijn wij zo blij met de presentator die dat allemaal kan hanteren met een dosis humor en zelfrelativering: Margreet Dolman. (hier met corsage). Wat is ze toch mooi. En stralend. En zo geestig.


Margreet Dolman.  Dol op een man, dol op een man, ja zo dol op een mandoliehien! Zij beschikt ook over een imponerende basstem, dames en heren.
En Margreet weet wel iets van meervoudige persoonlijkheden. Haar inlevingsvermogen is goud waard. Ze heeft altijd de juiste toon. Met warmte, begrip en humor. 

En dan krijgen wij een psychoanalytisch hoorcollege van Eric Scherder voor de kiezen dat er niet om liegt (klept). 


Het brein is gebaat bij beweging. Het zitten is wat je noemt het nieuwe roken. Hij wijst op een stukje kwab. De prefrontale cortex was het volgens mij en hij is lila. Hij vraagt of we het begrijpen. “JAAA!” Kom zeg weet je wel wat je hier voor je hebt, interlectuelen.
En als creatief brein zoals we hier met velen bijeen zijn is het altijd een kwestie van de juiste maat vinden tussen remming en ont-remming. Dat je dus in je VRIJ komt. Want dan stroomt het. En dat je dan van idee naar idee hopt. Drank is dus een must voor schrijvers.
Er gaat een zucht van verlichting door de zaal. 

Na iets zweverigs krijgen we iets stevigs. Fre Spigt swingt met de band die duidelijk uit z’n pannetje gaat. Jan van der Mey is erbij en Jacob Klaasse , de rasmuzikanten, goed voor een geweldige sound.
Dit lezen wij erover:
Fréderique Spigt bracht met het nummer Suspicious Minds van Elvis Presley een muzikale ode aan Pieter Steinz, de schrijver van het Boekenweekessay dit jaar die lijdt aan de ziekte ALS maar toch aanwezig was. (En haar vriendin Katja Schuurman was present om haar aan te moedigen)..Katja!!!



Wauw wat een vrouw. Katja is niet voor de poes. En ze loopt los.
Stoere Frederique staat haar mannetje wel en doet mij altijd denken aan Herman Brood, maar die is al een tijdje dood. Van het Hilton gesprongen. Ik was een fan van hem vooral van : “Maak van je scheet, een donderslag.”
In de gangen hangen de poppen als verdwaasde zielen.
Op het randje of er net overheen. Waarvoor waarheen.
Humor redt ons.
Dass man trotszdem lacht.
Maud Vanhauwaert is een Vlaams veelbelovende dichteres die ook over een droog acteertalent beschikt. Maar ik lach toch harder om Margreet die een mopje tapt over koningin Fabiola. Volgens intimi zou zij 'niet begraven, niet gecremeerd maar gefrituurd zijn.'

Maarten Biesheuvel wordt ten tonele gevoerd en krijg hem er maar weer af!
Dat is zelfs voor Margreet een dingetje. "Bemoei je er niet mee!' zegt Maarten als Margreet er een puntje aan wil breien. Eenmaal aan het woord lijkt hij ongestoord op hol geslagen als een doldriest paard door te ratelen over de gekte die hem overkomen is. Met zijn sterk trillende handen en gebogen rug houdt hij stug staande ook als het publiek min of meer subtiel heeft aangegeven met een dwingend slotapplaus: geen bies,bies, bies. Maar hij laat zich niet zo makkelijk afvoeren of platspuiten.








Teveel meegemaakt. 
Dit is dus echte gekte.
En dat is ontwapend.


We gaan naar het hoogtepunt van het voorprogramma met wederom een Vlaamse schrijver en wel van het Boekenweekgeschenk: Dimitri Verhulst. Wat hebben de Belgen toch wat wij missen. Zotskappen! Dimitri heeft er duidelijk goesting aan hier te staan. In een duizelingwekkend pak bespeelt hij met gemak een trekzak, zingt en staat als een dandy achter zijn deurproaterke, beweegt als een soepel jachtluipaard en doet daar tegelijkertijd heel cool over. Ja heel snel, hij heeft het wel.


Als klap op de vuurpijl landt daar onze eigen Willeke A. op de sofa met Dimitri voor een intiem lief duet. “
Samen zijn, samen lachen, samen huilen!” zingen zij ook helemaal samen en ik zeg: 
Amen. En Jezus zag dat het goed was dit voorprogramma!


Tijd voor een rondedans door de gangen met champagne, flitsende camera’s en bekende bekenden van bekenden. Het leukst is het om gewoon te kijken. Wat een mooie, energieke mensen allemaal. En hoe gek zijn ze! De wereld op z’n kop. De wereld die doordraait. De wereld die door graait. Gesponsord door de NS, daar waar het in de bovenleiding niet spoort. Alles is maffia. Vooral de media. Zonder de media besta je niet.
Maar wij dansen mee en hebben plezier. 'Wat een bal! Wat een bal!'
De muziek op het grote podium is dansbaar. Aangename coverband met vette Rock and Roll, Johnnie Cash, Beatles, Stones nummers. Ha! Ik til m’n jurk op en dans me uit de naad. Joop ook.
We drinken en we dansen en we lachen en we sjansen. Het is bal!
We maken nog een rondje en gaan op de foto met S.Freud die wij in een oogopslag analyseren tot: seksist. Een veredeld soort Sinterklaas. Alle vrouwen op schoot trekken. Viespeuk.








Met die dikke sigaar.
Bah!
Nog een broodje kroket. En dan is het kwart voor drie tijd voor bed.
Een bal om te koesteren en te beseffen dat de genialiteit dicht bij de gekte ligt.

Het kan je gewoon zomaar gebeuren.
Advies: Blijf in beweging!

Met dank aan het CPNB (Communistische Partij Nederland Boekt) voor de onvergetelijke avond!

(ps, bijna alle foto's zijn geript van internet (kleptomanie). In geval van bezwaar, excuus, dan haal ik ze eraf.
met liefs van Jessica:)




































3 opmerkingen:

  1. Ik ben blij er op deze manier wat van mee te hebben gekregen, alleen de opmerking over Freud valt me van je tegen. Daarvan weet ik trouwens niet of hij waar is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bonjour ma Belle, wat zie je er beeldschoon uit! Je hebt alles uit de kast gehaald voor het Bal!
    Lijkt me moeilijk dansen met zo'n sleep, maar je deed het toch!
    Xxx, Marlou

    BeantwoordenVerwijderen