vrijdag 22 mei 2015

Het gaat om wat je samen bindt en niet om wat je scheidt.

april-mei 2015

Het is toch echt het fijnst als je veel werk hebt. Van piek naar piek. Dat is een zegen. En wie kent dit lied niet: ‘Tel uw zegeningen 1 voor 1, tel ze alle en vergeet er geen!’
Eind april was er een memorabel jubileum van de Terrasvogels: 75 jaar ware clubliefde. Ik mocht daar een meezinger doen met een doldrieste tent vol voetbal/honkbal/softbal types in de legendarische voetbalshow van de heren journalisten Struis, Onkenhout en Sintenie: ‘Aad die niet bestaat.’ Wie daar allemaal bij waren? Nou Aad dus niet maar wel een surrogaat Aad in de vorm van een Erik van Muiswinkel die alle typetjes die hij in zijn muis heeft de revue liet passeren tot groot genoegen van de tent. Staande ovatie. Dan was er ook nog Jan J. Pieterse die met zijn puntige gedichten iedereen deed zwichten voor de prettige poëzie namelijk, met humor evenals een gepassioneerde John Schoorl. En Jack Spijkerman die als voormalig catcher de ballen stond te vangen tegen het spotlicht in en met succes! De mannen Haar waren er zowaar en dan zat ik dus prompt naast v.d Brom en die is echt heel aardig. Wat ik je brom. Ik ben voortaan voor AZ retteketet.


Goed ik zong dus een smartlap en tevens nieuw clublied, want het oude is niet te pruimen.
(Melodie : Op de sluizen van IJmuiden) Uithalen op het woordje TERRR

Op het TERRRRRRAS van de VOGELS
Heb ik jou voor het eerst ontmoet
Op het TERRRRRRAS van de VOGELS
Dacht ik JA: jij raakt ze goed
Met je knuppel en je ballen
Kwam je zomaar voor mij staan
Op het TERRRRRRAS van de VOGELS
Kon geen ander jou verslaan.

 Ik vind het altijd gaaf als mannen zo gaan zingen en dat heb je bij het voetbal op de tribunes! Dus hier ook. Lekker hard, VOLUIT!
Het was een Haarfijne avond, zo een waarvan je denkt: zo kan het dus ook. Met goede strakke presentatie, scherpe interviews, voetballers die iets zinnigs zeggen, ja dat kan!, opgeleukt met de diepzinnigheid van ons soort dominee/cabaret/zang/dichters. En dan ook nog die stand up komediant met die bril van Telstar: een absoluut natuurtalent!

 Als ik het zootje zo zie staan denk ik: hadden we toch een mooi muurtje. 




Vlak daarna was het Koningsdag. De dag die je wist die zou komen. Daar stonden wij als 'de Zangleidsters" voor een heikele klus dus want met 45 kinderen optreden in de Bavo is geen sinecure maar wat ging het allemaal goed en leuk. De kinderen stalen de show met hun ontwapenende zang en het nieuwe Koningslied van Joop is ten doop gehouden. 'Leve de Koning!' Ook de Haarlemse burgemeester Bernt deed heel aardig mee! Hier zingt hij als Kapitein von Trapp het lied: Edelweiss met de kinderen.

(uitgebreid verslag verderop in het blog met de titel: Leve de koning!) Het lied is ook op Youtube te vinden.

Na Koningsdag is het dan al gauw 1 mei. In de tijd van Bea was het pal daarna en ging de dag van de Arbeid dan ook verloren maar nu is er iets meer ruimte tussen deze feestdagen. Deze dag heeft in Europa veel meer betekenis dan in ons landje. Ik denk dat het woord: 'arbeid' bij ons al een beetje vergane glorie in zich heeft. Maar goed, de PVDA heeft zijn landelijke dag georganiseerd in Leiden's Scheltema en dat liegt er niet om want het thema is: EERLIJK WERK. 

(foto van de Leidse Glibber)
Joop en Jessica zijn gevraagd om twee blokjes van tien minuten muziek te verzorgen en dat doen we dan ook. Tussen de speeches van frontmannen Samsom en Van der Spek en het eren van leden door zingen wij met de mensen in koor het nieuwe strijdlied: 

'Wij hebben gelijk, wij hebben gelijk, wij hebben gelijk op elk gebied
Onze mening is de beste, onze mening is de beste, anders was het onze mening niet.'

Dat wordt volmondig meegezongen. Beter dan 'de Internationale' die niemand uit z'n hoofd kent.
Burgemeester Lenferink krijgt wat ons betreft een 'veer in de reet' vanwege het recht houden van de rug in de gevoelige kwestie inzake de huisvesting van een pedofiel in zijn stad. Hij heeft zich krachtig opgesteld. Vandaar dat wij hem een cadeautje geven, een DVD  van J&J met daarop zijn favoriete lied over het water in Leiden, dat we nu ook zingen.


Je ziet dat hij er blij mee is.
En dat zijn stropdas met rozen ook bij mijn roos past. (Dat zijn de details)

Op 8 mei komen Joop en Jessica dan terecht is een totaal andere scene namelijk die van geëngageerde, gevoelige dichterlijke zielen in een alternatief prettig gestemd theater annex poëzie uitgeverij: 'Perdu' in Amsterdam. Iedereen rookt hier ook.
Maar ik ben zwaar onder de indruk van Maaike  Meijer die een prachtige visie geeft op dichters als Vasalis en F. Harmsen van Beek in heldere en beminnelijke beeldende taal. Ik hang aan haar lippen en vergeet gewoon dat wij zelf ook nog moeten optreden. Dat komt niet vaak voor dat je dat dan vergeet.
Maar Joop en Jessica zijn hier geboekt in het thema: 'Spelbreker!'
 En dat zullen we ze laten weten. Hier mag de boosheid eruit. De boosheid over de wereld waar wij in leven. 'Wij geloven in een wereld waar mannen niet de baas zijn.' En 'Dat gevoel van onmacht, het moet eruit zegt de therapeut!' Liederen over Afghanistan en het 4 mei gedicht van Neeltje Maria Min.
Om aan te sluiten op de spelbreker Quinsie Gario aangaande het zwarte- pietendebat  zingen wij ook ons 'Sinterklaaslied' met ergens de zin:
'Doe ons maar acteurs, net als Sinterklaas, van Oranje is niet heilig net als zwarte piet'.
Het jonge academische aanstormende veelbelovende publiek kan het zeer waarderen. Kortom: wij zijn weer eens ontdekt door een nieuwe generatie met verstand.


Wat ook gebeurt dat wij geboekt worden voor feesten en partijen. Dat zijn dan meestal fans die hun gasten willen trakteren op een half uur tot een uur liedjes van 'het Succesvolle Duo'. Dat betekent dat wij ons repertoire afstemmen op de gelegenheid. Zo ook voor twee lieve mensen die samen 160 zijn geworden en een feestje geven met een optreden van ons. Hoe dienstbaar is dat. En hoeveel voegt het toe! Want anders zitten ze alleen maar te eten en te drinken en te kletsen. Sorry. Nu wordt er tenminste iets gezongen met elkaar en maken we meestal ook een feestlied op maat voor de persoon in kwestie en dat maakt zo'n feest tot een unieke gebeurtenis.
Bovendien komen wij nog eens ergens. (Mes en Vork in Hoofddorp, Haarlemmermeerse Bos, mooie locatie en super biologisch eten)

ze houden er ook hun eigen varkentjes..das (bio)logisch

Als laatste klapper op de vuurpijl mochten J&J dan optreden in Kasteel de Keukenhof. Op de avond dat Trijntje ten onder zou gaan en haar jurk veel stof heeft doen opwaaien, trok ik wel even mijn mooiste jurk aan, dat begrijp je. Het was namelijk in een Kasteel! en dan ook nog met bloemen dus dat werd een super romantische jurk met bloemen en een petticoat, zeg maar model Sissi. Volgens Joop had Treintje, ehh Trijntje met deze jurk wel gewonnen. Wij hadden in ieder geval het Treintje gemist en hebben daar geen traantje om gelaten.
De kleedkamer was ook erg chique. Verwarmde stallen. Kijk, er zit een raspaardje in.


Het zou een topavond worden. Niet alleen vanwege die jurk maar ook omdat het weer een volledig programma werd, helemaal actueel en twee keer drie kwartier met in de zaal mijn leukste en meest stoere jeugdvriendinnetje Yvonne.

We zongen ook het nieuwste kinderliedje met de zaal.
In het kader van het 'pest-protocol' voor jong en oud:
"De een die is een dunne, de ander die is dik
En die is een professor en die is niet goed snik..  etc.

Refrein:
" Maar dat is niet belangrijk de juf die zegt altijd
Het gaat om wat je samen bindt en niet om wat je scheidt
Je scheidt, je scheidt,
De juf die zegt altijd
Het gaat om wat je samen bindt, en niet om wat je scheidt..'

Let op! Bij dit lied wijzen wij er met nadruk op dat het woord 'Scheidt' dus met een korte, en niet met een lange 'ij'  netjes gezongen wordt.

 ZO leuk dat Yvonne erbij was. Wij waren op het Mendel de sportievelingen en deden alle toernooien mee. Yvonne was ook goed in turnen! Ik gooide speren. En wat was het mooi dat zij doorbrak op het ijs! Onze schaatskoningin. Dat vergeet ik nooit meer. Zo sterk, zo zichzelf, zo wars van al het gedoe stuurde zij de hele Oost-Duitse doping batterij naar huis. En nu zit zij hier zich van geen kwaad bewust te lachen en te genieten van ons optreden en dat vind ik heel bijzonder. Waar blijft de tijd. Ze had het helemaal niet achter mij gezocht. "Hoe doe je dat?" Haha! Ik ook niet eigenlijk. Maar zo'n optreden heeft ook raakvlakken met de sport: de prestatie leveren, de focus, de concentratie, de voorbereiding, de gedrevenheid, de passie en de adrenaline. Het is eigenlijk net zoiets als hordelopen.


Wat een heerlijke avond. Alles kwam weer even voorbij, wat zijn ze goed de liedjes van Joop en wat een voorrecht om ze zo samen te zingen, dat besef ik zo. Want..

'Het gaat om wat je samen bindt en niet om wat je scheidt.'





Geen opmerkingen:

Een reactie posten