woensdag 5 augustus 2015

2 en 3 augustus 2015
 J&J op de Vlaamse Toer: Het was FanTAZtisch !

En jawel: Joop en Jessica krijgen  plots veel aandacht van de pers voor hun aanstaande optreden in TAZ (Theater Aan Zee) Oostende zodat ze ons daar wel herkennen.
We staan in de Telegraaf en Dagbladen van Haarlem, Leiden, Alkmaar en weet ik waar. Ook in het vooraanstaande 'De Morgen' verschijnt een prima interview. Kortom: Wij zijn nu zeker en vast ontdekt. België ligt aan onze voeten.




We bezichtigen Brugge met interessante woningen.


Eel schoon stadje, net een levend museum

Maar aan Zee is het ook goed toeven. 
'Wanneer de lage lucht vlak over het water scheert
Wanneer de lage lucht ons nederigheid leert'


'Wanneer de lage lucht grijs als leisteen is'


Ik begrijp die Brel met 1 el wel.
En Joop Visser ook. Met zijn poëzie, zijn humor, zijn verzet, zijn ironie, zijn tederheid, het zijn prachtige schilderijtjes. Het blijft zo speciaal om ze samen te zingen en zeker hier in Vlaanderen, aan de kust waar men zijn liedjes zo waardeert, zijn kunsten erkent. Daar waar geen platvloerse types als olifanten door de porseleinkast stampen, daar waar men zo beleefd en aardig en dienstbaar is. Daar waar men zo zorgvuldig luistert en ruimhartig applaudisseert en ons na afloop feliciteert met een innemend: Proficiat u beiden! Amai, wonderschoon!

Bij aankomst in Vrijstaat O overlegt Joop even met de geluidsman die een uitstekende job levert.


De kleedkamer staat vol met allerlei lekkernijen die ik dus niet neem ivm kans op explosief uitdijen.


 Voor het optreden valt er veel moois te zien aan de boulevard van Oostende. Kopje thee en klokje mee , hoezee!
 Bellen blazen.

Hier gaan wij dan spelen en het is een adembenemende plek, in de zomerzon zaterdagavond en zondagmiddag, volle bak.




met uitzicht op zee en het licht verandert mee.
We spelen een uur liedjes uit o.a. de vakantieserie, omdat het nu vakantie is. 'En in juli als het warm was ging zij dikwijls naar de zee" , 'In mijn tuinstoel in stand 1 denk ik waarom ging jij heen' , 'Het stinkt in Zwitserland' en het lied over de 'Stewardess' doet het ook erg goed. Liedjes over de Zee zoals de 'Kale Kapitein die zonder haar zou sterven', 'De Winkel' met veel romantiek en tragiek in 'Ze stonden ineens tegenover elkaar op de boot van Oostende naar Dover' passen helemaal in deze plaats en zomerse sfeer.
Maar ook de maatschappelijke serie met minder vrolijke liederen over 'Het vluchtelingenkamp', 'Afghanistan' en 'Islam and Freedom' , 'Wij geloven in een wereld waar mannen niet de baas zijn' houden het repertoire in evenwicht. Zo valt er veel te lachen en af en toe ook iets te huilen. Net als het leven zelf. Vandaar ook een prachtig kersvers levenslied: "In de warmte van jouw armen" , TE mooi gewoon. "Ik vind het laatste lied het beste." "Anders had ik het ook niet hoeven maken," zegt Joop dan.
Speciaal voor de gelegenheid en om het meezingen te bevorderen zingen wij met het publiek het 'nieuwe Belgische volkslied met het refrein: "Het gaat om wat je samen bindt en niet om wat je scheidt. " Daartussen zingen wij een couplet: "De ene die heeft krullen, de ander die is kaal en die daar komt uit Brussel en die dat is een Waal..maar dat is niet belangrijk de juf die zegt altijd: het gaat om wat je samen bindt en niet om wat je scheidt.." Daarbij benadrukken wij dat wij Nederlanders hechten aan de correcte uitspraak van het woordje scheidt. Met e-i-d-t dus.
Het nieuwe Nederlandse volkslied komt daarna met het refrein: 'Wij hebben gelijk, wij hebben gelijk, wij hebben gelijk op elk gebied. Onze mening is de beste , onze mening is de beste , anders was het onze mening niet..'
Klopt als een bus.
Uit de sportserie doen we het lied: De Hordeloper, uit de gelijknamige musical de Hordeloper. En Onze Jan is Manager is ook in België een grote bekende. Het langdurig applaus dat hier klinkt kennen wij niet. Wij zijn daar toch te nuchter voor. En wat Joop betreft is het gewoon 'afgelopen' geen 'toemaatjes' meer, de gitaar gaat in de koffer. "Als het niet genoeg was dan kunt u nog cd's kopen voor in de auto en een dvd voor thuis als het regent. Een voor 15 euro, twee voor 25 en gepast geld heeft voorrang."


foto van Maarten Geukens

Wij kunnen spreken van een succesvol uitstapje. Niet alleen vanwege onze eigen optredens maar vooral ook vanwege de prettige sfeer en de humor die heerst op het festival. Als je ziet wat er voor de kinderen te beleven valt ,dan loop je met een grote glimlach rond.

Ze kunnen een iglo van gestapelde boeken bezoeken..



Een drol vangen

  De tandenfee  keihard een tand ingooien...


En de ouders kunnen hun verloren kindjes terugvinden bij een schandpaal..
dat kan allemaal in het land van Vlaams en Waal.

Als klapper op de vuurpijl bezoeken wij het Ensorhuis, waarvan ik het hele bestaan niet kende maar dat ligt dus waarachtig in Oostende. Ik was met stomheid geslagen door de fantasierijke beelden , kleuren, maskers en schilderijen van deze man die gelukkig toch veel erkenning heeft gekregen voor zijn kunst. Aanvankelijk werd hij namelijk niet gewaardeerd door het establishment. En zo gaat dat vaker met een kunstenmaker. Maar wat is dit waanzinnig prachtig.





Met veel Dank aan de makers van het mooie festival en alle vrijwilligers in de keuken en achter de schermen, grandioos!en de gastvrijheid die wij mochten ontvangen. Wij komen graag naar Vlaanderen, dat is duidelijk.

Veel liefs van Jessica.


2 opmerkingen:

  1. De comeback van Marvin Gaye begon ook in Oostende. Dat kan geen toeval zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Amai! Hoe mooi. Op 9 oktober zijn we uitgenodigd in Gent! Daar spelen wij in het Vizitfabriekske!


    BeantwoordenVerwijderen