zondag 30 december 2012




29 December 2012..

Op de eindeloze wegen naar Nijmegen.

Het is wat je noemt imposant dit monumentale pand waar de Keizer Karel Podia zich bevinden. Nou was Keizer Karel ook wel een Grote.
 Mooi om hier nog een keer te mogen spelen in die lieflijke zaal met fraaie ornamenten, muurschilderingen, fijne belichting, zware velours gordijnen, ouderwets lijsttoneel, klassiek rood pluche stoelen en bovenal een prachtige akoestiek. Dat is dus een feestje.

 Net als in Assen treffen we het met de dienstdoende techneuten John, Emiel en Luuk en gastvrouw Irene die zich de benen uit haar lijf loopt om alles zo goed mogelijk te organiseren. Dan loopt alles ook op rolletjes.
Lekker eigen eten mee opwarmen in de foyer met ietwat langzame magnetron.
“Hij heeft maar 700 watt”, bromt Joop.
“En er kan ook maar een bord in.”
Zo is er altijd wat.
Grote wandeling langs de waanzinnig grote zaal en dan trapjes op en af en vele hoekjes om voor we onze kleedkamer bereiken.

Ik ben een beetje zenuwachtig want ik ga dus een nieuw liedje doen. Eerste nummer na de pauze. Joop geeft me nu steeds een opdracht om zelf iets te maken en uit te voeren. Hij gooit me zeg maar in het diepe. Nu maar leren zwemmen.
 En omdat het vandaag dus 29 december is heet het kerst verse lied: Tussen kerst en oud en nieuw.
De vraag die we het publiek stellen voor de pauze is dan: Wat vind u de ergste periode: vlak voor de kerstdagen, tussen kerst en oud en nieuw of na 1 januari..?
Dat ze daar dan ook over kunnen discussiëren in de pauze..
Het is een vrolijk lied geworden met een optimistische melodie..

“Elk jaar is het weer bal
Elk jaar gaat het wel mis
Elk jaar is het knal
Gekissebis met kersemis

Maar dit jaar viel het mee
Wij zijn zeer tevree
De boom niet afgefikt
En niemand is gestikt
Niet teveel gezopen
Ik kon gewoon nog lopen..

Refrein:
Maarr…oh wat ben ik blij
Kerstmis is voorbij
Nog even ouwe jaar
En het is weer klaar

Pom pom

Elk jaar weer die piek
Elk jaar gaat het wel mis
Elk jaar dezelfde kliek
Met kerstmis aan de dis

Maar dit jaar viel het mee
Wij zijn zeer tevree
Geen vlammen in de pan
Geen ene brandweerman
Niet naar de EHBO
Of het politiebureau…

Maar oh wat ben ik blij
Kerstmis is voorbij
Nog even ouwe jaar
En het is weer klaar

Pom pom

De boom kan in het vuur
De slingers in de schuur
De ballen in de doos
En klaar is..Koos

Dus dit jaar viel het mee
Wij zijn zeer tevree
Iedereen deed lief
En Zeeeeeeeerrrooo positief
We gaan weer naar het licht
De lente komt in ’t zicht…….

Oh wat ben ik blij
Kerstmis is voorbij
Nog even ouwe jaar
En het is weer klaar

Pom pom..”

Dat is dan heel spannend of het lukt, uit mijn hoofd, zo kakel vers en de mensen zover krijgen dat ze het refrein meezingen. En dat doen ze meteen en hartgrondig! En als ondergrens stellen we dan dat ze MINIMAAL 'pom pom' meedoen en dat is echt geinig. POM POM!
Kortom veel vreugde in de zaal. Helemaal als we de nieuwste kersttoespraak oneliner van Hare Majesteit uit ons hoofd proberen te leren wat een bijna onmogelijke opgave lijkt..we hebben er echt een hele autorit over gedaan…

“In het winnen van wederkerig vertrouwen ligt een voortdurende opgave, in het klein en in het groot.”

Hoe krijgt ze het toch voor elkaar zulke zinnen..Wij vermoeden toch dat ze teveel in het Duits denkt , dus met opgave..Aufgabe bedoelt: een taak. Maar opgave ja dat is juist toch niet de bedoeling dat we het opgeven.. Nouja, wij zijn helemaal in de war van deze uitspraak.
Net als “wie mee wil werken aan begrip en vertrouwen zal bereid moeten zijn zijn eigen vooroordelen onder ogen te zien en zijn handelen te toetsen op de consequenties voor medemensen en de gevolgen voor de samenleving als geheel”

Nouja. Ik heb toch erg met haar te doen..als mens, als moeder. Je zou zo’n bevroren zoon hebben. Dat gun je niemand. Daar past louter medeleven en repspect.

Verder spelen wij de sterren van de hemel vanavond in Nijmegen. Zonder omwegen een van de betere voorstellingen..ook vanwege het geweldige geluid. We gaan helemaal los in onze religieuze serie met Ave Maria, het Roomse paus nummer, de protestante Tel uw zegeningen en het hilarische Je hebt geen benen nodig om de Heer te volgen..We doen veel romantische liederen met als topper ‘de Winkel’ .Intens stil wordt het bij de Schemering en Boekelo, er wordt gebulderd om de Manager, gelachen om de Hordeloper, gehuild om Dat Gevoel van Onmacht, geapplaudisseerd bij Wij geloven in een wereld waar mannen niet de baas zijn..en uitbundig meegezongen met ‘de Cipier.’
Het is ook een mooi moment om de mensen toe te zingen met het lied: ‘Bent u klaar met het oude jaar..?”
Joop krijgt veel hartelijks te horen bij de cd verkoop..men komt ook afscheid nemen van hem en zijn mooie liedjes..

Op de valreep van 2012 zijn wij boven onszelf uitgestegen in Nijmegen..met dank, dank dank aan het publiek en de mensen van de Vereeniging..
Dit was dan weer een laatste keer. En het was met bloemen..





Geen opmerkingen:

Een reactie posten