zaterdag 15 december 2012



'zondag 9 december 2012

Nooit geweten dat het bestond..het eilandje Tiengemeten.
Een fenomenaal natuurmonumentaal eilandje waar je niet zomaar komt. De planning is daarom van belang, wij mogen de boot niet missen. Joop en Jessica gaan weer op avontuur! Wat een heerlijk land hebben wij toch..als je de Randstad verlaat en via het kleinschalige Zuid Hollandse landschap het waterrijke Zeeland nadert. Altijd gehad daar, veel water. Soms teveel. Nu zijn er ook al hele stukken ondergelopen vanwege de natuur.
Maar we rijden rustig over een smalle hooggelegen dijk met schapen erop en aan weerszijden glinsterende omgeploegde kleigrond vanwege de aardappelen onder brede grijnzende luchten.. Genieten van het weidse, de wolken,het water.
Kleine losse dijk huisjes met vergezichten. En 's nachts is het er nog echt aardedonker en oorverdovend stil.

Het veer ligt in de straffe wind te wachten op zijn passagiers. 



Als we wegvaren vliegt er een lepelaar over.
Wij zijn wel de trekpleister van vandaag want het hele eiland is voorbereid op onze komst.














Joop op de boot.De kale kapitein.

De Herberg is vol vandaag. En in de kersttijd is dat vrij normaal.
Jozef en Maria konden daar rond het jaar o voor Christus ook al hun ei niet kwijt.
Toen wij daar aankwamen stond de waard al klaar met zijn busje. Hier mogen verder geen auto's rijden vanwege de natuur. We zien een kudde grote grazers met jongen en veel ondergelopen land..
Via een kronkel weggetje komen we bij de fraaie herberg. Hans en Maya hebben er een geweldige, gastvrije plek van gemaakt. Een modern gerenoveerde boerderij (na een grote brand) met een exclusief theaterprogramma inclusief eten, slapen en boottocht..hoe leuk kun je het maken! Verder kun je er rust zoeken in alle hoeken. De herberg ligt in het gedeelte 'Weemoed'. Je hebt ook Weelde en Wildernis. Het eiland is te verkennen per voet en je kunt daar dan fijn wandelen, logeren en ook lekker eten..of je kunt er een compleet ingerichte De Waard tent huren in de boomgaard  maar dan toch met luxe warme broodjes 's ochtends en  gevrijwaard van alle mogelijke prikkels als licht en geluid. Wat kan een mens daar aan toe zijn, echte stilte....
Wij mogen hier dus optreden. Vanuit onze kleedkamer zien we het  publiek in stromen komen aanzetten. In ANWB outfit met storm paraplu  Ze maken er een dagje van. Wandelen ,drinken, luisteren naar liedjes, fijne stamppot eten, varen.
Wij krijgen sterk het gevoel dat 'ze' ons niet kennen en erg moeten wennen . Kippen in het onweer blikken. Maar na een paar liedjes ontspant de doorsnee  natuurliefhebber zich een beetje. Ze komen na een ecologische wijn op gang en zijn helemaal doorgeslagen aan het meezingen. De Rotterdamse vrouw is een topper en ook de kerst serie. We krijgen nog een fijne fles ook met een fraai etiket maar die zijn we dan weer na alle pret vergeten mee te nemen net als mijn make-up etui. Maar Hans heeft dat weer fijn opgestuurd want "met een bleke smoel de kerst in dat kan natuurlijk niet."
Het is een succes en zo snel als we gekomen zijn zo snel lichten we onze hielen want de boot vaart een keer per uur. Glibberend over de hoge dijk sjouwen we de zware tassen in het donker door de modder (met m'n chique optreed-schoenen die helemaal soppen) via een smal loop bruggetje op de boot en varen we met kapitein Schettino de tweede in noodweer terug met een overdekt veer. Hij staat gewoon met zijn rug naar het roer leuk te ouwehoeren met een paar passagiers met Frans Bauer op de achtergrond. Maar wij durven niks te zeggen...en als we gaan dan gaan we. Nog net voor de hele wereld vergaat..
Na een perfecte inparkeermanouevre achteruit met het schip komen we aan bij de Hoekse Waard waar de Kia braaf staat te wachten..
Wat een heerlijk avontuur, dank aan Tiengemeten dat nu breed uitgemeten op de kaart staat, wat mij betreft.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten